2016. január 29., péntek

Minek nevezzelek??? A nagy névválasztási őrületNÉVelő: Freja. Különleges név. Kitől kapta?

Freja: Köszönöm. Az Édesapám választotta az MTA honlapján található bejegyzett nevek listájáról. 

NÉVelő: Miért onnan? Nem volt határozott elképzelésük?

Freja: De, volt, csak azt az MTA egy pillanat alatt elkaszálta. Nem engedélyezték a szüleim által kiválasztott nevet. 

NÉVelő: Mi volt ez a név?

Freja: Ne bolygassuk, ha lehet!

NÉVelő: Rendben. De mi volt az indok? Túlságosan furcsa volt? 

Freja: Nem, mindenki ledöbbent, annyira egyszerű hangzású. Azonban külföldön férfiak és nők is viselik, így Magyarországon nem jegyezhető be. Anyukám furcsállotta a dolgot, hiszen például az ősi Zalán névből jött szintén régi keletű Zalánka női névként funkcionál és adható lányoknak...pedig becéző alaknak (is) tűnik, nem? Ebből le is szűrte, hogy valószínűleg hamarabb tudná engedélyeztetni a Petike nevet nekem, mint az általa kiválasztottat. Ezen keserűen nevetgélt egy sort. Aztán elmerengett az Andrea és a Mária neveken, előbbit Olaszországban, utóbbit német nyelvterületeken férfiak is viselik, különösképpen a Habsburg ház tagjai a Máriát, így visszaírt az akadémiának, hogy nem ért egyet a döntéssel és fontolják meg újra. Ismét elutasították. Azt már el sem olvasta.

NÉVelő: Közben pedig a Freja név mellett döntöttek? 

Freja: Igen, mivel nem volt B terv, ugyanis még az anyakönyvezető is azt mondta, aki a kérelmet átvett,hogy ezt az egyszerű nevet, amit eredetileg szerettek volna adni nekem, pikk-pakk engedélyezni fogják, hát nem is keresgéltek. Aztán ugye jött a levél, pontosabban utána telefonáltak az ügynek, mert semmilyen válasz nem jött a beadott kérvényre. Apu nézegette a listát és közölte, hogy neki tetszik ez a név. Anyu rácsodálkozott, hogy ő ismeri ezt a nevet, skandináv országokban elterjedt, egy istennő neve, de nem tudta, hogy Magyarországon is anyakönyvezhető, már csak azért is, mert ő y-nal ismerte (Freya). Egyébkánt több féleképpen írják. Persze aztán rágugliztak és úgy döntöttek, hogy ez egy igen különleges és szép név, legyen ez a nevem. Kicsit kiveri a biztosítékot az embereknél, de nem baj. 

NÉVelő: Kiveri a biztosítékot?

Freja: Igen, voltak, akik konkrétan azt mondták, hogy miért nem egy szép nevet adtak már nekem. Tessék? Mondjuk mert  szüleimnek ez tetszett? Miért újdonság az, hogy valakinek más az ízlése és máshogy nevezi el a gyerekét, mint mondjuk a rácsodálkozó személy? Az emberek rendkívül korlátoltak. Ha nem tetszik egy név, hát, ne adják a gyereküknek…de másnak attól még bejöhet. A másik kedvencem, hogy miért nem magyar nevet adtak nekem. Csak arra nem gondolnak, hogy azért mert egy név elterjedt, attól még nem magyar. A Mária a héber Mirjamból módosult, míg az Erzsébet is héber, a Rozália olasz, a Zsuzsanna ókori egyiptomi, az Irén pedig görög eredetű. Ritka nevek Magyarországon, ugye? Alig anyakövezték. 

NÉVelő: Anyukám Rozália. 

Freja: (Nevet) Ki hitte volna?